Meer over mij

Ik ben uurwerkmaker, met als specialisatie antieke klokken.
Ik heb 37 jaar bij klokkenfirma Schreurs in Breda gewerkt, waar ik zeer uiteenlopende uurwerken repareerde en restaureerde: van kleine zakhorloges, gewone uurwerken, technische uurwerken tot torenuurwerken.

Fascinatie voor kleine mechanieken.

Ik ben opgegroeid in een fietsenmakers gezin, waar altijd wel iets te repareren viel. Vanwege mijn fascinatie voor kleine mechanieken heb ik toen gekozen voor de opleiding fijnmechanische techniek. Na deze opleiding ben ik begonnen bij de firma Schreurs in de Catharinastraat in Breda. Hier heb ik het vak geleerd in de breedste zin van het woord.

Toen de firma Schreurs in 2015 stopte met reparatie, ben ik voor mijzelf begonnen. Dit is waar ik goed in ben en waar ook mijn interesse ligt. Ik kijk met andere ogen naar uurwerken. Vooral antieke klokken spreken mij aan. Die zijn namelijk vaak kwalitatief goed en tot in detail afgewerkt.

Door met andere ogen naar een uurwerk te kijken kun je veel zien.

Een klokkenmaker moet veel kennis hebben van materialen en metalen. Je moet weten wat je ermee kunt en je moet creatief zijn. Door de jaren heen heb ik veel geleerd over hoe mensen eeuwen geleden werkten en hoe toen klokken/uurwerken werden gemaakt. Door met andere ogen naar een uurwerk te kijken kun je veel zien, vaak tot in detail hoe het gemaakt is en wat er aan mankeert. Maar elke keer blijft het mij weer verbazen hoe bijvoorbeeld is gekozen voor bepaalde oplossingen of andere manieren om iets te maken.

Door de jaren heen heb ik de meest uiteenlopende en ook gekke dingen gerepareerd. Van zakhorloges tot chronometers en pendules. Vooral technische uurwerken, waarbij het gaat om uiterste nauwkeurigheid, spreken mij aan. Als rond het jaar 1500 een uurwerk met een afwijking van een kwartier liep, dan was dat nog best goed. Maar sinds de uitvinding van de slinger rond 1657 werden ze veel preciezer. Vanaf die tijd is er van alles bedacht om ze steeds nauwkeuriger te maken.

Voor mijn werk kom ik bij klanten in binnen- en buitenland. Als het mogelijk is repareer ik de klok aan huis. Zijn er specifiekere problemen die niet aan huis te verhelpen zijn, dan neem ik de klok voor reparatie mee. Mocht er bij een verhuizing hulp nodig zijn om de klok weer juist te plaatsen, op te hangen en af te stellen dan kan er ook een beroep op mij gedaan worden.

Meer weten?

Neem gerust contact op